pravda

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Keď príde prázdno...

do srdca.
 

 

Keď nemôžete ani žiť a nemáte odvahu ani zomrieť. Keď ste v stave niekde medzi. Keď vám je jedno čo sa deje, ako sa deje a prečo. Keď vám na ničom a nikom nezáleží, ani na vás samých. Keď si myslíte že ste sa už vyliečili a že vaše srdce opäť bije a cíti a miluje a nenávidí. Aké jednoduché, zdá sa. Aké zložité v skutočnosti. Prečo jedno ľudské srdce vyprahne na prach a nič, naozaj nič nie je schopné ho zaplniť. Nikto ho nie je schopný vyplniť. Prečo? Kde sa strácajú všetky tie city, všetko to dobro, ale aj zlo? Veď ľudské srdcia boli stvorené na lásku. Na city. Na ľúbenie, ale aj nenávisť. Proste musí žiť, byť  a milovať. Nič iné nevie a na nič iné ani nie je určené. Keď necíti, nie je. Nežije, len tak existuje – bije a je. Obyčajná pumpa, na ktorej záleží náš život. Kus mäsa, nič viac...Žiadne dobro, ale ani zlo. Žiadna radosť a sklamanie, žiadne city, žiadni ľudia. Horšie ako smrť. Horšie ako bolesť. Hlbšie ako najhlbšie dno priepasti a temnejšie ako najtemnejšie noci.

 

Príliš bolesti, príliš prázdnoty a príliš veľa zranení. Príliš veľa všetkého v živote škodí. Dobra, aj zla. Dobrého, aj zlého. Ale ako, ako nájsť tú rovnováhu, aby ste sa úlne nezbláznili ale ani nespyšneli? Keď život je ako cesta, z ktorej sa nedá odbočiť, ktorá má daný smer a vy jediné, čo môžete určovať si rýchlosť, pravidlá a spôsob. Nič viac, žiadne možné odbočky, žiadne možné iné cesty... Len tá jediná, váš život. Máte na výber – ísť, alebo neísť. A neísť je viac boľavé ako ísť, lebo vy viete že musíte, že nie je na výber. Že ste určení na to, aby ste šli. Lebo nerozhodnosť a stagnácia bolia viac ako akákoľvek náročná a zlá cesta. Nikto sa nepýta, či chcete, či môžete, či vládzete. Nikto, len vy to viete ...ale odpovede nikoho nezaujímajú. No napriek tomu sú. Vo vás. A vy viete aká je pravda. Aj tá najkrutejšia...len niekedy si ju nechceme priznať,niekedy si pred ňou zatvárame oči a niekedy ju nechceme vedieť. Lebo bolí. Lebo by sme videli, až potom videli, akí sme nešťastní, akí sme opustení a nekonečne sami. A potom, keď prekonáte niekoľko takýchto strádaní a zastávok a neukončených ciest... Potom, keď vaše srdce zistí že už viac nevládze, stáva sa z neho obyčajný sval a vytrácajú sa všetky city. City na ceste životom, ktorý je v podstate nežiteľný už sám o sebe, sú len zbytočnou záťažou už aj tak pre vaše na smrť unavené srdce. Nevládze...Nevládze sprevádzať vás životom, ktorý žiť nechcete a popritom ešte aj cítiť.

 A potom príde, príde, tá, ktorú nikdy nikto nepozýva a predsa občas prebýva v každom z nás. Prázdnota... ničota, nebytie. Horšia ako najhoršie trápenie či bolesť. Nedá sa urýchliť, nedá sa zabrzdiť, nedá sa ovládať. Musíte čakať. Čakať na to, že odíde tak, ako prišla....Okamihy s ňou sú plné strachu a otázok...Nakoniec vždy vás opustí, ale spomienky na ňu sa nedajú vymazať. Lebo len s ňou sa vidíte, takí ako ste. Nehodní a maličkí. Svet vidíte, taký aký je – veľký, pustý a nezmyselný.

Áno, život je skutočne krásny, len mám akosi momentálne pocit, že ja doň nepatrím... že vidím všetko tak, ako v skutočnosti je. Čierne...A preto čakám, kým tá nepozvaná odíde a ja opäť uvidím farebnú dúhu a zacítim voňavý vzduch a moje prázdne srdce sa opäť zaplní.


Tu a teraz... | stály odkaz

Komentáre

  1. občas sa stane :)
    možno netreba čakať na záplavu a tú veľkú nádrž zaplniť množstvom malých kvapiek ..
    publikované: 21.05.2007 16:57:17 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014